5 voordelen van piano spelen voor volwassenen

Vandaag is het international Piano Day en vandaag is de dag dat de vernieuwde Piano-blog live gaat!! Op deze blog neem ik je mee op mijn ontdekkingstocht in de wondere wereld van piano en klassieke muziek.
Ik ben een paar jaar geleden, als *kuch* volwassene *kuch* begonnen met pianoles. Tegen de adviezen van veel mensen uit mijn omgeving in, die vonden dat ik TE LAAT was begonnen. Ik zou ‘op deze leeftijd’ nooit meer goed leren spelen. Waarom zou ik tijd spenderen aan het leren van zo’n moeilijk instrument als ik het toch niet goed meer zal kunnen leren? Nou… omdat ik het graag wil!

Bovendien is piano spelen (en muziek maken in het algemeen) ook nog eens goed voor je! Hier staan 5 voordelen voor je op een rij:

 1. Vermindering van stress. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat wanneer je muziek maakt, je hersenen een stofje aanmaken dat stress vermindert. Een soort tegengif tegen stress dus!
 2.  Goed voor je gewrichten. Piano spelen is eigenlijk een workout voor je vingers, handen en polsen. Maar net als bij een ‘normale’ workout, loop je met piano spelen ook kans op blessures. Let dus op je houding tijdens het spelen en stop met spelen als je pijn krijgt.
 3. Beter geheugen. Er wordt altijd gezegd dat muziekonderwijs goed is voor kinderen omdat ze daardoor gemakkelijker kunnen leren. Maar dit voordeel is (gelukkig!) niet uitsluitend voor kinderen. Ook na je 18e maken je hersenen bepaalde verbindingen aan wanneer je actief met muziek bezig bent.  Door deze nieuwe verbindingen kun je gemakkelijker dingen onthouden en nieuwe dingen leren.
 4. Goed humeur. Muziek beïnvloedt je humeur, dat is bekend. Hier vind je 20 effecten van het luisteren naar muziek. Muziek kan je energie geven of juist rustig maken. Als luisteren naar muziek dit effect al heeft, bedenk dan eens wat muziek maken met je doet!
 5. Boost je zelfvertrouwen.  Iets nieuws leren is goed voor je zelfvertrouwen. Als je regelmatig speelt zie je ook vooruitgang. En het is stiekem ook heel leuk als je mensen in je omgeving kunt verrassen met jouw skills op de piano. Dat voelt ook goed, toch?!

Wat zijn nog meer voordelen van piano spelen? Laat je reactie hieronder achter!

misschien vind je dit ook leuk:

2 reacties

 1. Leuk dat je erop wijst dat piano spelen stress kan verminderen! Ik heb altijd piano willen spelen, maar er was geen muziekschool in mijn buurt. Ik ben 22, en dit jaar laat ik eindelijk mijn droom uitkomen! Misschien helpt het wel om mijn stressvolle leven te verlichten.

  1. Hoi Lauren,
   Wat leuk dat je ook bent begonnen! En leuk ook hoe je het formuleert: je droom eindelijk laten uitkomen. Zo voelde het voor mij ook toen ik begon (en voelt nu nog steeds zo). Heel veel succes en nog meer plezier gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *