Direct van blad leren spelen met de SASR test… het resultaat

Deze maand zette ik elke ochtend voor ik met piano spelen begon eerst mijn laptop aan voor de SASR test. Vanmorgen voelde het anders dan anders… het leek wel examen stress. Vandaag op deze laatste dag van de maand moest het gebeuren: een score hoger dan 473. De “examen stress” speelde me helaas parten… mijn score was slechts 459 punten… Challenge gefaald? Nee hoor, dat niet. Ik ben eigenlijk best tevreden met hoe het deze maand is gegaan.

lees verder

Project Piano

Wow, is been way too long since my last blog. Maybe you noticed that there were some technical issues which resulted in the fact that my website could not be reached. These problems are solved now, which also gives me the motivation to start blogging again ūüôā In the meantime I thought of something new I want to do and to share with you. I don’t really have a creative name for this, so for now it’s called ‘Project Piano’. Today I will tell you about this project. (more…)

lees verder

Nachtje logeren in het Koninklijk Concertgebouw – Review van Max Richters’ Sleep

Max Richter Concertgebouw

Een nachtje slapen in het Concertgebouw, hoe vaak krijg je die kans? Afgelopen zomer tijdens de Robeco Summer Nights stond 1 van mijn favoriete componisten op het programma met een concert van, wat ik tot op dat moment vond, zijn minst leuke album. Toch wou ik hem graag eens live zien en dus stond ik om 23:00 met mijn slaapzak voor de deur van het Concertgebouw voor het concert ‘Sleep’. Ik stond daar tussen mensen in nette kleding (want ja, een concert in het Concertgebouw) en mensen in hun pyjama (want ja, een slaap concert). ¬†Een hele bijzondere ervaring, waar ik je in deze blog graag meer over vertel!

lees verder

3 redenen om regelmatig toonladders te oefenen

Oefen jij vaak toonladders? Ik niet. Soms krijg ik van mijn docent wel de opdracht om toonladders te oefenen en dat doe ik die week dan ook braaf. Sterker nog: meestal vind ik het ook leuk. Maar het is niet iets wat ik dagelijks of zelfs wekelijks doe. Waarom niet? Omdat ik niet echt wist waarom ik het zou doen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik weet van mezelf dat ik pas toonladders ga oefenen wanneer ik weet waar het precies goed voor is. Daarom in deze blogpost: 3 redenen om regelmatig toonladders te gaan oefenen.

lees verder

Piano-blogs favorieten playlist – april

piano-blogs-favorieten-april

Een van de vele, vele voordelen van het internet is dat je ontzettend veel muziek kan ontdekken. Een aantal jaren geleden gebruikte ik hiervoor LastFM en MySpace, maar nu is er natuurlijk Spotify. Vanaf vandaag vind je op Spotify mijn ‘Piano-blog favorieten‘ afspeellijst, waar ik maand elke een aantal nummers zal toevoegen. Op de laatste zondag van de maand geef ik je een overzicht van de nummers die in die maand zijn toegevoegd. Hier zijn de eerste 5 favorieten:

lees verder

Waarom ik vind dat je een percussie workshop zou moeten volgen

Elke week kan ik uitkijken naar 2 muzieklessen. Ik volg namelijk niet alleen pianoles, maar ook djemb√©-les. Beide muzieklessen zijn totaal niet met elkaar te vergelijken, maar ik merk voor mezelf dat de lessen elkaar goed aanvullen. Djemb√©-les helpt me bij het piano spelen en andersom.
De djemb√© is een heel toegankelijk instrument waarvan je de basis al snel onder de knie hebt. Met de 3 technieken bas, toon en slap kun je al aardig wat ritmes leren spelen. Dat is nogal wat anders dan de 88 toetsen en al die toonsoorten waar je rekening mee moet houden als je piano speelt! Er worden regelmatig djemb√© workshops gegeven, waarbij je in 1-2 uur al een heel nummer kunt leren. Ik raad je echt aan om eens een djemb√©-workshop te volgen! Waarom? Dat vertel ik je hier.

lees verder

3 helpfull apps to help you learn sightreading

3 apps waarmee je leert om noten te lezen

When I was a kid learned to play the recorder. Of course I learned how to read music and I actually thought this was quite easy. What I didn’t know was that there is more then one kind of clef. For me a dot on the middle line was a B, always. When I started taking piano lessons, I learned there is also something called a bass clef. Whoops… the dot on the middle line is not always a B, but only with the right clef in front of it. I am learning to play the piano for a few years now, but I still have difficulties reading the bass clef. Luckily there are a lot of apps for your mobile phone which help you practice sight reading without needing a piano. I tested a few apps and found 3 which I can really recommend:

(more…)

lees verder