Ik ga naar een pianoconcert en ik neem mee… mijn slaapzak!

Review Canto Ostinato

In slaap vallen bij een concert is wel wat ongepast, maar Sandra en Jeroen van Veen lijken het helemaal niet erg te vinden. Hun ligconcerten, waarbij je op een matje (of in mijn geval een slaapzak) naar de muziek ligt te luisteren, zijn behoorlijk populair. Afgelopen zaterdag speelden ze Canto Ostinato in de Der Aa-kerk in Groningen. Dat kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan!  In deze blog vertel ik je meer over dit concert.

Over Canto Ostinato

Het stuk Canto Ostinato is tussen 1976 en 1979 gecomponeerd door Simeon ten Holt. Het stuk heeft veel overeenkomsten met het minimalistische ‘In C’, van Terry Riley, waarbij de muzikanten veel vrijheid krijgen om te bepalen hoe ze het stuk gaan spelen. Canto Ostinato is geschreven voor 2-4 toetsinstrumenten, maar het kan ook met minder/minder/andere instrumenten worden uitgevoerd. Het stuk bestaat uit 106 secties, waarvan de meeste een aantal keer worden herhaalt. Hoe vaak? Dat bepalen de muzikanten zelf. De manier waarop ze de sectie spelen ook. Hard, zacht, legato, staccato. De muzikanten houden tijdens het spelen constant (oog)contact met elkaar. Zo bepalen ze tijdens het spelen wanneer ze met een sectie klaar zijn en doorgaan naar de volgende. Er is niet 1 ‘leider’, iedereen is gelijkwaardig.
Het stuk duurt minimaal een uur en kan tot een paar uur duren. Een kleine zoektocht op Google leerde me dat de langste uitvoering 2 dagen duurde!

Over het concert

Dit was de derde keer dat ik een uitvoering van deze muziek bijwoonde.  Mijn eerste kennismaking met dit stuk was ‘Canto Ostinato AV, een uitvoering met harp, elektronische muziek en live video. Bekijk/beluister hier een uitvoering van Canto Ostinato AV. Ik houd zelf erg van de combinatie van elektronische muziek met klassieke instrumenten en ik vind deze versie dan ook heerlijk om naar te luisteren.

De tweede uitvoering die ik zag was een uitvoering op 4 vleugels. En ook hier was niet alleen iets om naar te luisteren, maar was er ook iets te bekijken. Op een groot scherm werden allemaal foto’s getoond die perfect pasten bij de muziek. Ook hiervan is een YouTube filmpje 🙂

De derde keer was er niks om naar te kijken. Sterker nog, dit keer had ik de meeste tijd mijn ogen lekker dicht. Deze muziek moet je eigenlijk ook gewoon liggend luisteren. Doordat er heel veel herhalingen in het stuk zitten, kun je heerlijk wegdromen bij de muziek. Na afloop voelde ik me echt heerlijk zen!
Wat me dit keer opviel is dat het stuk elke keer echt heel anders klinkt. Een aantal keren dacht ik: ‘is dit ook Canto? Ik kan me niet voorstellen dat ik dit eerder gehoord heb’. Dat houdt het stuk boeiend en is ook zeker een reden om nog vaker naar een uitvoering van dit stuk te gaan.

Een bijkomend voordeel van een ligconcert voor mij is dat ik beter ben in rustig liggen dan rustig zitten. Normaal gesproken begin ik na een half uur al wel een beetje te wiebelen en te bewegen. Lang stil zitten is niet echt mijn ding 😉 Zo’n ligconcert is ideaal!

Geitenwollensokken? No way!!

Wat ook leuk is, is de tijd voorafgaand aan het concert. Mensen die het ideale plekje zoeken voor hun yogamatje, slaapzak of zelfs tweepersoons-luchtbed! Ik hoorde een van de bezoekers zeggen dat ‘heel geitenwollensokken-Groningen zich hier verzameld had vanavond. Daar hoorde ik met mijn verschillende Minion-sokken niet bij 😉

Ik kan je zeker aanraden om een uitvoering van Canto Ostinato bij te wonen. En als je de kans krijgt om naar een ligconcert te gaan, moet je die zeker niet voorbij laten gaan! Het is echt een hele unieke ervaring. Op de site theaterkantoor.nl vind je de data van de komende ligconcerten.

misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *