Kamermuziek in de steigers… deel 1

kamermuziek in de steigers - piano-blog.nl

Dit jaar doe ik voor de tweede keer mee aan de workshop ‘Kamermuziek in de steigers’. Deze workshop wordt georganiseerd door de vereniging Huismuziek (deze naam zal je nog vaak op deze blog tegen komen) en het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Op 8 april vindt de workshop zelf plaats. Op die dag ga je met je ensemble en een coach (een student van het conservatorium) aan de slag met een muziekstuk dat je van te voren hebt gekregen. Een paar weken voor deze workshop was er een moment om te komen ‘proefspelen’. Tijdens dit uurtje maakten we kennis met ons ensemble kregen we tips  voor het instuderen van de muziek.

De voorbereiding

In februari kregen we de muziek toegestuurd, zodat er voldoende tijd is om je voor  te bereiden op de workshop. Ons ensemble kreeg de ‘Deux interludes‘ van Jaques Ibert toewezen. Ik had me aangemeld als beginner,  maar dit leek me echt geen beginners stuk…  Ik kon 2 dingen doen: zeggen dat dit me nog niet lukt, of keihard studeren. Omdat ik de muziek wel heel mooi vind, koos ik het laatste. Gelukkig heb ik een pianoleraar die me graag helpt. In de voorbereiding op het proefspelen lukt het me al redelijk om de eerste interlude op een langzaam tempo te spelen. Het instuderen van de tweede interlude is me nog niet gelukt. Nu maar hopen dat de coach en de andere ensemble leden dat niet erg vinden…

Proefspelen

Bij aankomst op het conservatorium waar we gaan proefspelen, krijgen we meteen te horen dat de violiste van ons ensemble heeft afgezegd. Een vervanger is nog niet gevonden. Maar, zo wordt ons verteld, tijdens de workshop zelf is ons ensemble compleet. Vandaag doen we het dus alleen met fluit en piano. De fluitiste zegt dat ze de muziek wel lastig vond, wat me enigszins gerust stelt omdat ik precies hetzelfde heb. Maar als we het stuk doorspelen, merk ik bij haar helemaal niet dat ze het lastig vindt. Bij mij daarentegen… Tweehandig spelen zit er nog niet in, dus kies ik een partij. Het samenspelen gaat redelijk goed. We verkennen het stuk een beetje en kijken vooral waar de verschillende partijen samen komen. Na een uurtje spelen besluiten we dat we alleen de eerste interlude gaan instuderen voor de workshop en dat we de tweede laten voor wat het is (Yessss!). Dat stelt me enigzins gerust, aangezien ik niet zou weten hoe ik dat die tweede ook nog binnen een maand zou moeten instuderen. Ik heb hier de komende vier weken nog wel genoeg aan…

Gelukkig heb ik nu eventjes vakantie en heb ik tijd om hier goed op te studeren. Maar wat ik me wel af vraag: hoe kan ik het instuderen van dit stuk het beste aanpakken? Lang leve het internet! In de afgelopen dagen heb ik veel gezocht en geprobeerd en een methode gevonden die me vooralsnog helpt bij het studeren. In mijn volgende blog lees je hier meer over.

Edit: een paar dagen voor de workshop kreeg ik te horen dat er een violiste was gevonden voor ons ensemble, maar dat ze later toch weer had afgezegd. Omdat er geen vervanging geregeld kon worden, kon ons ensemble helaas niet meer meedoen. Doordat onze inschrijving was geannuleerd had ik dat weekend opeens tijd om een percussie workshop te volgen in Amsterdam. Naar aanleiding daarvan schreef ik deze blog.

misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *