Piano-blogs favorieten playlist - april

piano-blogs-favorieten-april

Een van de vele, vele voordelen van het internet is dat je ontzettend veel muziek kan ontdekken. Een aantal jaren geleden gebruikte ik hiervoor LastFM en MySpace, maar nu is er natuurlijk Spotify. Vanaf vandaag vind je op Spotify mijn ‘Piano-blog favorieten‘ afspeellijst, waar ik maand elke een aantal nummers zal toevoegen. Op de laatste zondag van de maand geef ik je een overzicht van de nummers die in die maand zijn toegevoegd. Hier zijn de eerste 5 favorieten:

1) Over there it’s raining – Nils Frahm
Ik kon niet anders dan deze lijst beginnen met Nils Frahm. Zoals je misschien hebt gelezen, ben ik met deze blog gestart op ‘Piano day’, een initiatief van Nils Frahm. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet al zijn albums ken, maar het album ‘Spaces’ luister ik regelmatig. Op dit album staat ook de beste versie van het nummer ‘Over there it’s raining’.

2) Paddington – Hauschka
Anderhalf jaar geleden ben ik naar een concert geweest van deze artiest. Ik kende zijn muziek nog helemaal niet, maar na het concert was ik fan! Hij maakt veel gebruik kan een ‘prepared piano’ gecombineerd met elektronische muziek. Bij het concert waar ik was, kon je bovendien goed zien dat hij erg creatief met zijn vleugel omgaat. Zo gebruikt hij oa balletjes van aluminium folie en andere attributen die hij op de snaren legt en die zorgen voor een bijzonder geluid in zijn composities. Als afsluiter gooide hij allemaal pingpongballen op de snaren die tijdens het spelen door de trillingen alle kanten opvlogen. Zoiets had ik nog nooit gezien 😉
Het nummer Paddington komt van een album dat vorig jaar is uitgebracht. Het nummer bestaat uit allemaal korte fragmentjes die steeds herhaald worden (ik weet niet of ‘gelooped’ daar het juiste woord voor is?) en waar nieuwe fragmentjes aan toegevoegd worden. Ik word er blij van 🙂

3. Wait for me – Luca d’Alberto
Tot gisteravond had ik nog nooit van deze componist gehoord, maar toen ik dit nummer hoorde was ik aangenaam verrast. d’Alberto’s muziek laat zich het beste vergelijken met die van Einaudi.

4. A Hudson Cycle – Nico Muhly
Dit nummer vond ik in een boek met ‘contemporary music’ bladmuziek. Hij staat hoog op mijn ‘nog-te-leren’-lijstje. Nico Muhly werkte veel samen met Philip Glass en dat kun je horen. Wanneer ik dit stuk ga leren, zullen vooral de veranderingen in het ritme een uitdaging zijn. Maar dat is wat het stuk voor mij zo interessant maakt.

5. Impermanence – Joep Beving
Een artiest waar je de afgelopen maand niet omheen kon is natuurlijk Joep Beving. Deze Nederlandse componist bracht onlangs een nieuw album uit, waarmee hij aardig wat media aandacht kreeg. In ‘mijn krant’ (de NRC-next) heb ik geloof ik minimaal 3 artikelen over hem gelezen, wat mij uiteraard ook nieuwsgierig maakte naar zijn muziek. Hij omschrijft zijn muziek zelf als ‘toegankelijke muziek voor complexe emoties’. Daar heb ik weinig aan toe te voegen. Ik heb nog niet alle nummers van het nieuwe album geluisterd, maar ‘Impermanence’ is momenteel mijn favoriet.

Heb je geen Spotify? Luister deze nummers dan op YouTube:

1) Overthere it’s raining
2) Paddington
3) Wait for me
4) A Hudson Cycle
5) Impermanence

Wat vind jij van deze muziek? Heb je aanvullingen op deze lijst? Laat hieronder een bericht achter.

HAPPY LISTENING!

misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *