Waarom ik vind dat je een percussie workshop zou moeten volgen

Elke week kan ik uitkijken naar 2 muzieklessen. Ik volg namelijk niet alleen pianoles, maar ook djembé-les. Beide muzieklessen zijn totaal niet met elkaar te vergelijken, maar ik merk voor mezelf dat de lessen elkaar goed aanvullen. Djembé-les helpt me bij het piano spelen en andersom.
De djembé is een heel toegankelijk instrument waarvan je de basis al snel onder de knie hebt. Met de 3 technieken bas, toon en slap kun je al aardig wat ritmes leren spelen. Dat is nogal wat anders dan de 88 toetsen en al die toonsoorten waar je rekening mee moet houden als je piano speelt! Er worden regelmatig djembé workshops gegeven, waarbij je in 1-2 uur al een heel nummer kunt leren. Ik raad je echt aan om eens een djembé-workshop te volgen! Waarom? Dat vertel ik je hier.

Wat leer je bij een djembé workshop?

Voor het gemak heb ga ik in dit geval uit van een workshop waarin je een (West-)Afrikaanse djembé ritme leert, maar er zijn natuurlijk meerdere soorten percussie workshops. In alle gevallen werk je met de groep aan een stuk waarbij meerdere ritmes gespeeld worden. Bij een djembé workshop wordt vaak ook gebruikt van andere Afrikaanse percussie instrumenten zoals doundouns (grote trommels die met een stok worden bespeeld. De doundoun-partijen vormen de basis van de meeste West-Afrikaanse ritmes). Wat heb je als pianist nou aan zo’n workshop?

1) Het is goed voor (een verdere ontwikkeling van) je ritmegevoel. Zoals gezegd worden er meerdere ritmes door elkaar gespeeld. Je moet dus niet alleen zorgen dat je zelf ‘in het ritme’ blijft, maar je ontdekt ook hoe alle ritmes samen vallen.

2) Je leert uit je hoofd spelen. Ik heb nog nooit een percussieworkshop meegemaakt waarbij je een partituur kreeg. Als je gewend bent om muziek te lezen en dan te spelen, zal dit even wennen zijn. Maar het is ook fijn om iets uit je hoofd te spelen. Je bent nu meer afhankelijk van je gehoor en gevoel. Je moet nu echt luisteren naar de anderen om te weten wat de rol van jouw partij is in het geheel.

3) Samen spelen. De reden waarom ik djembé-workshops zo leuk vind is omdat je samen met anderen speelt. Piano spelen kun je prima in je eentje (en dat is ook heerlijk!), maar djembé spelen in je uppie is best saai. Samen met anderen muziek maken is toch wel het fijnste wat er is! Maar het is tegelijk ook iets dat je moet leren. Ook hier is luisteren naar elkaar erg belangrijk. Je beslist niet in je eentje of je langzamer of sneller gaat spelen of wanneer een stuk eindigt. Je doet het samen met de hele groep.

Workshop volgen?

In het hele land worden regelmatig workshops gegeven. Dus heb je zin om een workshop te volgen, zoek dan op internet naar een leuke workshop in de buurt. Zelf volg ik af en toe workshops bij Djembé Dramé in Amsterdam. Natuurlijk geeft ook mijn djembé docente regelmatig workshops en open lessen in het noorden van Nederland. Daarnaast kun je op zondag 7 mei a.s. bij de open cursusmiddag van Huismuziek in Ede een workshop latin percussie volgen. Misschien zien we elkaar daar?

De laatste workshop die ik volgde was op 9 april in Amsterdam. Van de djembé-workshop heb ik geen video, wel van ensemble workshop die we daarna hebben gedaan. In 1 uur hebben we een ritme geleerd die in deze video wordt gespeeld op doundouns, krins, djemé en balafoon (en dit is waar mijn pianolessen me helpen bij Afrikaanse percussie 😉 ). Zoals je kunt zien speel ik in ieder geval nog niet foutloos, maar het gaat vooral om het plezier van samen muziek maken!

misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *