Direct van blad leren spelen met de SASR test... het resultaat

Deze maand zette ik elke ochtend voor ik met piano spelen begon eerst mijn laptop aan voor de SASR test. Vanmorgen voelde het anders dan anders… het leek wel examen stress. Vandaag op deze laatste dag van de maand moest het gebeuren: een score hoger dan 473. De “examen stress” speelde me helaas parten… mijn score was slechts 459 punten… Challenge gefaald? Nee hoor, dat niet. Ik ben eigenlijk best tevreden met hoe het deze maand is gegaan.

Mijn doel: een score van minimaal 473 punten

In mijn vorige blog vertelde ik dat mijn doel was om van het niveau ‘late beginner’ naar het niveau ‘intermediate student’ te gaan. Vanaf 473 punten zit je op dit niveau. Ik was dan ook heel blij dat ik op dag 2 al over dit aantal heen zat! 475 punten had ik toen. Wow, een 30 dagen challenge gehaald in 2 dagen… niet slecht! De volgende dag zakte ik echter weer terug naar 419 punten en duurde het 4 dagen voordat ik weer over de 473 zat. En zo ging mijn score de eerste weken op en neer. Halverwege heb ik mijn doel daarom bijgesteld en bedacht dat ik minimaal een week lang boven de 473 punten moest uitkomen om echt te kunnen zeggen dat ik op het niveau van ‘intermediate student’ zit. En dat heb ik gehaald! Met uitzondering van vandaag heb ik de afgelopen 10 dagen een score van 480 of meer behaald… missie geslaagd!

SASR score last 10 days

Wat is het effect van deze challenge?

Mijn onderzoeksvraag was wat het effect is van het dagelijks doen van de SASR test op mijn vaardigheden om direct van blad te spelen. Tot aan het begin van deze maand had ik dit eigenlijk nooit echt geoefend en ik vond het in het begin ook best lastig. De stukjes die ik moest spelen waren vrij simpel, maar ik had maar 1 kans om het goed te doen. Even een maat overnieuw spelen of even rustig kijken wat er staat was er niet bij. Dit was voor mij eigenlijk best confronterend, maar ik vond het ook erg leuk om zoiets nieuws te leren. Ik had dit best wel onderschat.

De belangrijkste dingen die ik heb geleerd, zijn:

  • Je moet echt leren vooruit kijken om door te kunnen spelen. Dit ging bij mij in het begin nog helemaal niet, maar gaandeweg ging ik hieraan wennen en werd het ietsje gemakkelijker. Ik vind nog steeds wel lastig.
  • Een beetje kennis van akkoorden scheelt een hoop! In veel oefeningen speel je de eerste, vierde en vijfde akkoord van een toonladder. Als je die kent (in verschillende liggingen), dan is het lezen van de begeleidende partij (meestal linkerhand) een stuk gemakkelijker.
  • Lezen vanaf blad is echt een vaardigheid die je moet trainen! Je doet veel dingen tegelijk: 2 sleutels lezen, spelen en tegelijk vooruit kijken… Dit viel me af en toe flink tegen. Simpele stukjes zijn dan ineens toch best lastig!

Al met al heeft deze challenge me erg geholpen. Mijn ‘leesvaardigheid’ is verbeterd en ik ben vastbesloten om dit nog verder te verbeteren. Ik zit er over te denken om een nieuw doel te stellen, maar ik weet nog niet wat realistisch is. Daar denk ik nog even over na 🙂

Vanaf nu: niet meer dagelijks een SASR test

De SASR test ga ik niet meer elke dag doen, zoals ik in de afgelopen maand gedaan heb. Tijdens de test overkwam het me regelmatig dat ik een stukje helemaal verknalde terwijl ik dacht: als ik het nou iets langzamer zou spelen, dan ging het een stuk beter. En dus heb ik besloten om de SASR test af te wisselen met ouderwetse bladmuziek 🙂 Bij de bibliotheek heb ik wat boeken meegenomen met wat simpele stukjes. Die ga ik doorspelen, afgewisseld door 2 of 3 keer in de week de SASR test. Ik ben benieuwd of deze aanpak een verschil maakt in hoe ik scoor op de test…

En dan nu… een nieuwe challenge! Ja, want morgen is het al juni. Ik ben er alleen nog niet helemaal uit wat ik de komende maand ga doen. Morgen of zaterdag ga ik dit uitwerken en zal ik dit uiteraard ook met je delen!

misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *