Project Piano challenge 1: elke dag minimaal een uur studeren

Project Piano is begonnen! Eind maart eigenlijk al, zoals ik je vertelde in mijn vorige blog. Vandaag vertel ik je meer over mijn eerste challenge: elke dag minimaal een uur studeren.

Een van mijn doelen voor Project Piano is efficient leren studeren. Dan is het natuurlijk allereerst belangrijk dat ik hier elke dag voldoende tijd voor heb. Daarom is dit mijn eerste challenge, minimaal een uur per dag gefocust studeren. Dat klinkt op zich niet heel moeilijk, maar ik heb het altijd drukdrukdruk met van alles en nog wat, net als jij waarschijnlijk. Elke dag een uur vrij maken en dan ook nog gefocust bezig zijn leek me daarom best nog wel een uitdaging.

De onderzoeksvraag voor deze challenge

Zoals ik zondag al schreef, kreeg ik de tip om de resultaten van de challenge meetbaar te maken door middel van een onderzoeksvraag. Hiervoor heb ik eerst gekeken naar een situatie die ik wil verbeteren. Dat is in dit geval: de voortgang van mijn pianolessen. Ik ben soms lang met een stuk bezig zonder dat ik het gevoel heb dat er veel vooruitgang in zit. Dit komt voornamelijk door de manier waarop ik oefen of, laat ik eerlijk zijn: het feit dat ik niet genoeg oefen. Wat ik wil bereiken is dat mijn leraar en ik tijdens de lessen duidelijk vooruitgang kunnen zien en daarbij ook meer in kunnen gaan op het muzikaal spelen van een stuk in plaats van (eerst) focussen op de noten en techniek. De onderzoeksvraag voor deze challenge is daarom geworden:

Wat is het effect van 1 uur per dag gefocust studeren op de voortgang van mijn lessen?

Stiekem iets eerder begonnen

Het is de bedoeling dat ik met deze challenges begin op de eerste dag van de maand. In dit geval ben ik iets eerder begonnen, namelijk eind maart. Ik kreeg in maart namelijk de muziek toegestuurd voor een workshop dat 4 weken later al plaatsvond. De eerste week had ik geen tijd om hieraan te werken, dus al met al had ik 3 weken voorbereidingstijd. Minimaal een uur per dag studeren was dus noodzakelijk. Maar het goed nieuws is dat ik hier vorige week tijdens de workshop ook resultaten van heb gezien! Dat geeft me de motivatie om door te gaan met dit experiment. Aan het eind van de maand zullen we zien of mijn pianoleraar ook verbeteringen opmerkt.

Literatuur

In voorbereiding op de workshop ben ik begonnen met het lezen van het boek ‘Play it again’. De auteur van dit boek, Alan Rusbridger, schrijft hier over een challenge dat hij aangaat, namelijk het leren spelen van de Ballade nr 1 van Chopin binnen 1 jaar. Het schijnt dat zelfs professionele pianisten dit stuk niet zomaar even spelen. Alan is hoofdredacteur van The Guardian, dus veel tijd om te studeren heeft hij niet. De kostbare tijd die hij heeft moet hij nuttig besteden. En dat levert een hoop interessaante tips op, ook voor mij. Met als een van de belangrijkste: een ander boek, namelijk ‘Playing piano for pleasure’, door Charles Cook. Dit boek is geschreven voor amateur pianisten en beschrijft hoe je, ook al is piano spelen ‘slechts’ je hobby, zo goed mogelijk kunt studeren. Charles vindt dat je als amateur minimaal een uur per dag moet studeren. Niet gewoon wat stukken spelen, maar gefocust aan de slag gaan met als doel je spel te verbeteren. “An hour, of course, of concentration, during which you clear your mind of extraneous thoughts; during which you hear, and judge, every tone that you produce as though somebody else had produced it.” Precies dit is wat ik deze maand wil gaan doen.

Een geschikt moment vinden

Dan blijft alleen nog de vraag over: wat is het meest geschikte moment? Ik heb besloten om ‘s ochtend voordat ik naar mijn werk ga, minimaal een uur te spelen. Dat betekent dus een uur eerder opstaan! Nu heb ik dat al een tijdje gedaan, nadat ik het boek Miracle Morning (aanrader!) had gelezen. Miracle Morning doe ik nu niet meer, maar mijn wekker gaat nog wel extra vroeg. De uitdaging is nu alleen om niet lekker te blijven liggen en wat te gaan lezen ofzo, maar direct mijn bed uit en zorgen dat ik ergens tussen 6:30 en 7:00 klaar ben om te beginnen met studeren. Ik heb tot nu toe al wel gemerkt dat het best goed voelt om om 8:15 naar je werk te fietsen met de gedachte dat je al goed bezig bent geweest die ochtend 🙂

Bevindingen

Aan het einde van deze maand zal ik hier vertellen hoe deze eerste challenge is bevallen en wat ik ervan heb geleerd.

misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

 1. Hey,
  a very nice project or plan or undertaking…
  Have fun.
  And it’s worth it.
  Started again playing the piano after a few years/decades of almost ignoring it has changed my life in many ways.
  It’ll have a deep impact on yours too, I guess.

  So, again:
  Have fun and enjoy.

  Best
  Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *