Project Piano

Wow, het is echt enorm lang geleden sinds mijn laatste blog. Misschien heb je gemerkt dat er wat technische problemen waren waardoor mijn website ook niet goed bereikbaar was. Dit is nu opgelost! Wat mij ook de motivatie heeft om weer te lekker gaan bloggen 🙂 Want in de tussentijd heb ik wel een nieuw iets bedacht wat ik wil gaan doen en wat ik met je wil delen. Een originele naam hiervoor heb ik nog niet bedacht, dus voorlopig noem ik het ‘Project Piano’. Vandaag ga ik je vertellen waar dit idee vandaan komt en wat ik hiermee ga doen.

Biohacking

Sinds begin dit jaar ben ik me gaan verdiepen in het fenomeen ‘biohacking’. Hierbij experimenteer je met zaken die leven/gezondheid verbeteren en maak je dit ook meetbaar. Je kunt bijvoorbeeld je slaap meten, bijhouden wat je eet en kijken wat dit doet met je energielevel gedurende de dag. Ik ben nog geen fanatieke biohacker hoor, maar ik vind het interessant dat je op deze manier je gezondheid bewust kan beïnvloeden. Maar je kunt op deze manier bijvoorbeeld ook je werk ‘hacken’ of je hobby, in mijn geval: piano spelen. Dus dat inspireerde me om te gaan nadenken over ‘piano hacking’. Maar wat dan? En hoe dan?

Project Piano

In december las ik het boek ‘The Happiness Project’. De schrijfster van dit boek gaat een jaar lang op zoek naar geluk en doet dit door zichzelf elke maand een experiment mee te geven. Dit leek mij een leuk concept om toe te passen op Project Piano. Ik heb nog geen lijst met 12 experimenten, dus ik weet ook niet of ik dit een heel jaar kan doen, maar ik kan al wel minimaal 6 experimenten, dus ik kan in ieder geval een half jaar vooruit. Mocht je een idee voor me hebben, laat het dan in een reactie onder dit bericht weten!

Ok, we hebben nu een naam en een format, maar dan: hoe verzin je een experiment? Ik ben begonnen met een aantal leerdoelen die ik heb, of dingen die nu nog niet zo goed gaan. Zo vind ik het bijvoorbeeld super eng om voor anderen te spelen, of dit nou vrienden, familieleden of onbekende mensen zijn. Zelfs tijdens mijn lessen speel ik niet echt ontspannen. Ook ben ik bij het spelen veel te veel met noten etc. bezig, waardoor het ‘muzikaal spelen’ te weinig aandacht krijgt. En ik ben nog niet heel goed in het lezen van de bassleutel. Ik zou graag gemakkelijker van blad kunnen spelen. Tot slot wil ik ook kunnen improviseren. Een heel rijtje dus 😉 Ik hoef het ook niet allemaal in 1 jaar te kunnen natuurlijk, maar d.m.v. Project Piano hoop ik tools te vinden waarmee ik op deze punten verder kan leren.

Een paar weken geleden ben ik bij de seminar ‘Mindlift Live‘ geweest, wat eigenlijk ook over biohacking ging en waar ik o.a. een tool heb gekregen voor het formuleren van een ’30 dagen challenge’. De tip is om je experiment te formuleren als een onderzoeksvraag: Wat is het effect van [je verandering] op [wat je gaat meten]? Nu zal het meten van effecten niet altijd even gemakkelijk zijn, maar dat maakt niet uit.

Klaar voor de start?!

“En… wanneer begin je?” Nou, ik ben deze maand begonnen, op 1 april (of eigenlijk eind maart stiekem al). Ik heb vorige week zaterdag meegedaan aan een kamermuziekworkshop waarvoor ik 3 weken de tijd had om de muziek in te studeren. Dit leek me DE kans om te beginnen met mijn eerste uitdaging: elke dag minimaal 1 uur gefocust studeren. In mijn volgende blogpost vertel ik je alles over deze challenge!

Heb je ideeën voor challenges/experimenten? Laat het me dan weten! Wil je met me meedoen? Stuur dan een mailtje naar pianoblognl@gmail.com. Ik laat je dan van te voren weten wat de challenge voor de volgende maand wordt.

misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *