3 handige apps om noten te leren lezen

3 apps waarmee je leert om noten te lezen

Als kind heb ik een paar jaar blokfluitles gehad. Ik heb toen uiteraard ook noten leren lezen en dat vond ik eigenlijk best gemakkelijk. Wat ik niet wist, was dat er meerdere sleutels waren. Voor mij was bijvoorbeeld een noot op het middelste streepje van de notenbalk altijd een B.  Toen ik begon met pianoles bleek ineens dat er zoiets staat als een bassleutel en dat ik eigenlijk alleen maar noten kon lezen in de vioolsleutel. O jee… Die ene noot op dat middelste streepje is dus alleen een B met de juiste sleutel ervoor. Kortom: ik moest opnieuw noten leren lezen. Inmiddels heb ik alweer een paar jaar les, maar ik heb nog steeds veel moeite met het lezen van de bassleutel. Herken je dat? Er zijn gelukkig veel apps beschikbaar, zodat je dit kunt oefenen wanneer het je uitkomt, zonder dat je een piano nodig hebt. Ik heb een aantal apps getest en kan deze 3 zeker aanbevelen:

Music Sight Reading

music sight reading appDeze app is heel basic. Geen gezellige kleurtjes of leuke graphics, waar ik stiekem best wel van houd. Toch vind ik deze app heel fijn omdat deze precies aansluit bij mijn leerdoel. Voordat je begint is het goed om eerst de instellingen aan te passen aan wat je wilt leren. Je kunt ervoor kiezen om alleen de noten in de vioolsleutel (treble clef) te leren of dit uit te breiden met de bas sleutel. Eventueel kun je ook nog andere sleutels toevoegen, zoals de alt-sleutel. Daarnaast kun je instellen hoe de namen van de noten getoond moeten worden (C-G of do-re-mi), hoeveel noten er getoond moeten worden in de oefen modus en de quiz en welke moeilijkheidsgraad je wilt. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe meer noten je krijgt met extra hulplijntjes.

Het doel van dit spel is om zo snel mogelijk antwoord te geven op de vraag welke noot er getoond wordt. De app houdt bij hoe snel je het juiste antwoord hebt gegeven. Ik vind dit zelf een fijne app omdat hij snel is (vooral fijn omdat ik een oude tablet heb) en omdat hij de noten van de vioolsleutel en bassleutel door elkaar laat zien. In de reviews bij deze app las ik dat iemand graag zo zien dat er ook voortekens (kruizen en mollen) toegevoegd worden aan de noten. Ik had deze optie zelf nog niet gemist, maar het zou inderdaad een goede toevoeging zijn.

Oordeel:

+ vioolsleutel en bassleutel tegelijk leren
+ veel instellingsmogelijkheden zodat je de app kunt aanpassen aan je eigen leerdoelen
+ simpele en duidelijke interface
+ mogelijkheid om ook andere sleutels te leren
 interface is een beetje saai, geen kleur
geen mogelijkheid om voortekens in te stellen
de app leert je alleen de namen van de noten, niet waar je de noten op de piano vindt.

(Download hier de Music Sight Reading app in de Google Playstore)

Note Trainer Lite

note-trainer-liteEen app die wel rekening heeft gehouden met voortekens is Note Trainer Lite. In deze app kun je kiezen tussen 4 dingen die je wilt leren: vioolsleutel zonder voortekens, vioolsleutel met voortekens of bassleutel met of zonder voortekens. De opties met voortekens zijn helaas alleen in de betaalde versie beschikbaar en niet in de gratis versie. In dit spel komen er noten voorbij op een notenbalk en moet je ervoor zorgen dat je het juiste antwoord geeft voordat de noot uit beeld verdwenen is.
In tegenstelling tot de vorige app selecteer je hier niet de naam van de noot, maar geef je het antwoord door de juiste pianotoets te selecteren. De vormgeving is van deze app vind ik beter dan de vorige. Hij heeft gezellige kleurtjes wat het aantrekkelijker maakt om de app te gebruiken. Belangrijker is nog dat de app ook bijhoudt welke noten je fout had. Zo kun je voor jezelf goed zien met welke noten je de meeste moeite hebt. Nadeel: het spel kan heel lang duren als je al wel een beetje noten kan lezen.

Oordeel:

+ aantrekkelijke interface
+ goeie statistieken, waarbij je ook kunt zien met welke noten je veel moeite hebt (en welke goed gaan natuurlijk)
+ je leert meteen waar je de noten op de piano vindt
+ ook noten met voortekens leren (alleen in de betaalde versie)
  je kunt de vioolsleutel en bassleutel niet tegelijk leren
 spel kan erg lang duren (daar moet je van houden, voor mij is het een minpunt)
(Download hier de Note Trainer Lite in de Google Playstore)

Note Fighter Free

note-fighterHet is inmiddels duidelijk: ik houd dus van apps die er leuk uit zien. Daarom mag deze app met steampunk thema niet ontbreken in dit lijstje. De gratis versie heeft niet superveel opties, maar toch is dit wel een leuk spelletje om af en toe te spelen. In dit spel moet je een dirigent helpen om klassieke stukken te spelen. Je kunt verschillende stukken en instrumenten kiezen. In de gratis versie zijn er 4 instrumenten en 3 stukken beschikbaar. Het zal je niet verbazen dat het ook hier de bedoeling is om de juiste noot te selecteren die je in beeld ziet verschijnen. Het verschil met de bovenstaande apps is dat je hier een stuk speelt en dus ook de noten op het juiste moment moet spelen, zodat het stuk ook klinkt zoals het moet klinken. De stukken (in ieder geval de stukken die in de gratis versie staan) staan alleen in de vioolsleutel, dus de bassleutel kun je niet oefenen met deze app.

Oordeel:

+ de app ziet er superleuk uit (als je van steampunk houdt). Ik word er blij van!
+ je speelt delen van klassieke stukken in plaats van losse noten
+ er zijn verschillende moeilijkheidsgraden (easy, medium en hard), waardoor je best wel wordt uitgedaagd
+ je leert meteen waar je de noten op de piano vindt
  de stukken staan alleen in de vioolsleutel. Je leert hiermee dus geen noten lezen in de bassleutel
 in de gratis versie zijn maar 3 stukken (elk in 3 moeilijkheidsgraden) beschikbaar

(Download hier de Note Fighter Free app in de Google Playstore)

Heb je een van deze apps geprobeerd of gebruik je een andere app om noten te leren? Laat het weten door hieronder een reactie te plaatsen.

misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *