3 redenen om regelmatig toonladders te oefenen

Oefen jij vaak toonladders? Ik niet. Soms krijg ik van mijn docent wel de opdracht om toonladders te oefenen en dat doe ik die week dan ook braaf. Sterker nog: meestal vind ik het ook leuk. Maar het is niet iets wat ik dagelijks of zelfs wekelijks doe. Waarom niet? Omdat ik niet echt wist waarom ik het zou doen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik weet van mezelf dat ik pas toonladders ga oefenen wanneer ik weet waar het precies goed voor is. Daarom in deze blogpost: 3 redenen om regelmatig toonladders te gaan oefenen.

Reden 1: Sneller (klassieke) muziekstukken instuderen
Toonladders komen heel veel voor in klassieke muziek. Bijvoorbeeld in deze sonatine (op. 36, no 6) van Clementi, waar ik nu met pianoles mee bezig ben (ik speel het helaas nog niet half zo snel al dit, maar wie weet… ooit…).  Als je weet hoe je toonladders moet spelen, qua vingerzetting enzo, kun je deze passages sneller leren.

Reden 2: Toonsoorten leren kennen
Door toonladders te spelen raak je thuis in de verschillende toonsoorten. Je weet meteen hoeveel mollen en kruizen horen bij alle verschillende toonsoorten. Als je dan een keer een stuk moet spelen in een toonsoort die je nog niet eerder gehad hebt, heb je in ieder geval de bijbehorende toonladder al wel eens gespeeld en is het niet helemaal nieuw meer voor je.

Reden 3: Vingers trainen
Dit is wat ik onlangs opmerkte bij het oefenen van de eerder genoemde sonate: met het spelen van toonladders train je al je vingers. Ik merkte dat vinger 4 en 5 van mijn rechterhand vrij zwak zijn. Bij het oefenen van toonladders gebruik je alle vingers waardoor ze allemaal sterker worden.

Kortom: regelmatig (of misschien dagelijks) toonladders oefenen is zeker goed voor je! Zorg er wel voor dat je de juiste vingerzetting leert voor het spelen van de toonladders. Als je deze nog niet goed weet, raad ik je aan om te beginnen met de toonladder van C (majeur). In dit korte filmpje van Pianolesdenhaag.nl kun je zien wat de juiste vingerzetting is. In een volgende blogpost vertel ik meer over de manier waarop je toonladders kunt oefenen.

Oefen jij regelmatig toonladders? Waarom (niet)?

misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

  1. Dankjewel voor deze speeltips over toonladders oefenen. Ik geloof dat het inderdaad een goede oefening vormt om bekend te raken met verschillende toonsoorten. Dat is een voorbereiding op het spelen van ingewikkeldere stukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *